Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ομιλία Στ. Μάνου στην Θεσσαλονίκη



Εισαγωγική ομιλία Στέφανου Μάνου στην ημερίδα της Δράσης
για την επιχειρηματικότητα




Κυρίες και κύριοι,



Πρώτα από όλα θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στη σημερινή ημερίδα. 



Σας παρακαλώ να κρατήσετε στη μνήμη σας  τις εικόνες του βίντεο που είδατε... Μας αφορούν όλους. Στη Δράση φιλοδοξούμε να βάλουμε τις βάσεις για να φύγουμε από τις εικόνες του πρώτου μέρους και να οδηγηθούμε σε λύσεις που βασίζονται στο δεύτερο μέρος.



Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να συμμετάσχουμε όλοι στη μάχη για να παραμείνουμε στην καρδιά της Ευρώπης, εκεί που ανήκουμε.  Εκεί που μας κατατάσσει η ιστορία μας.



Δεν θα επαναλάβω σήμερα αυτά που κατά καιρούς λέω και γράφω για την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε. Δεν θα αναφερθώ στα κακώς κείμενα, στις παραλείψεις, στους κινδύνους. Μολονότι είναι αλήθεια ότι τα κακώς κείμενα είναι αμέτρητα, οι παραλείψεις τρομερές και οι κίνδυνοι, δυστυχώς, τεράστιοι και υπαρκτοί.



Είναι  ανθρώπινο και εύκολο να μιλάμε για  τις αγωνίες μας. Όλοι μας θέλουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο,  να  εκφράσουμε την αγανάκτηση μας, καμιά φορά και την οργή μας. Ως υπεύθυνοι άνθρωποι και πολίτες πρέπει  όμως να εκφράσουμε ιδέες, λύσεις,  προτάσεις διεξόδου. Οφείλουμε να βρούμε τον τρόπο να κάνουμε τις σκέψεις μας πράξη. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος ύπαρξης  της Δράσης. Να πάμε από τα λόγια, τα ατέλειωτα λόγια, στη δράση. 



Εδώ και πάρα πολλά χρόνια υποστηρίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μας είναι το ανοικονόμητο μέγεθος του κράτους. Δεν είναι απλώς μεγάλο. Είναι ακριβό, πολυτελές, δυσκίνητο, αναποτελεσματικό, πελατειακό και ό,τι άλλο κοσμητικό σκεφτείτε. Η διατροφή του θηριώδους κράτους μέχρι το 2010 ήταν οι φόροι και τα δανεικά. Τα δανεικά τελείωσαν και έμειναν οι φόροι. Γι αυτό αυξάνονται συνεχώς  καταστρέφοντας ότι απέμεινε από έφεση για δουλειά και δημιουργία. Η λύση είναι προφανής. Το κράτος πρέπει επειγόντως να μπει  σε αυστηρή δίαιτα. Να αποβάλλει κάθε περισσευούμενο λίπος, κάθε τι το περιττό. Έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος για μείωση των φόρων, για επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Αλλά δεν φθάνουν μόνο αυτά.



Χρειάζεται μια άλλη θεώρηση της επιχείρησης και της επιχειρηματικότητας. Να κατανοήσουμε ότι είναι η μόνη μηχανή παραγωγής ευημερίας. Η εταιρεία, ως κατασκευή, ως τρόπος συνεργασίας, είναι η κοινωνική ανακάλυψη που οδήγησε τον Δυτικό κόσμο και σήμερα την Ασία στην πρόοδο και στην ευημερία. Γι αυτό η Δράση ασχολείται σήμερα με την επιχειρηματικότητα. Διότι πιστεύει ότι η επιχειρηματικότητα και όχι το κράτος θα μας βγάλει από τον πάτο του πηγαδιού.



Θα μιλήσουμε για την Ελλάδα. Θέλω να σας παρακαλέσω να σκεφτούμε θετικά. Τι  αγαπάμε από την Ελλάδα; Πότε και γιατί νοιώθουμε υπερήφανοι για την Ελλάδα; Τι θα θέλαμε να είναι η Ελλάδα; Πως την οραματιζόμαστε; Τι θέλουμε να εξασφαλίσουμε για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας; 
Αν σκεφτούμε θετικά, θα δράσουμε θετικά.



Το προϊόν της θετικής σκέψης πρέπει να το μετατρέψουμε σε ατομικό έργο και δράση. Κυρίως όμως σε συλλογικό έργο. Διότι, έτσι όπως είναι τα πράγματα μόνο με ενισχυμένη συλλογικότητα θα ανταπεξέλθουμε. 
Όλοι μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι σε αυτό τον αγώνα. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε. Αν δεν ξέρετε πως να βοηθήσετε, ρωτήστε.  Είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε τη μάχη και να αλλάξουμε το κατεστημένο που μας έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση.  
Η διεθνής ταυτότητα και εικόνα της Ελλάδας είναι ό,τι σκέφτονται οι ξένοι για μας. Ό,τι τους έρχεται στο μυαλό όταν λες Ελλάδα. Αυτό που πρώτα τους έρχεται στο μυαλό, είναι αυτό που εμείς εκπέμπουμε. Αυτό που εμείς επικοινωνούμε με όσα λέμε και κυρίως με όσα κάνουμε. Και τι επικοινωνούμε; Σε τελική ανάλυση ό,τι έχουμε εμείς,  στο δικό μας μυαλό, για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι οι ξένοι διαμορφώνουν την εικόνα τους για την Ελλάδα από την εικόνα που έχουμε εμείς για την Ελλάδα.
Αν εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε διεφθαρμένοι, αργά ή γρήγορα θα το επικοινωνήσουμε και δεν θα αργήσουν οι ξένοι να πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι διεφθαρμένη. 
Επανέρχομαι στην ανάγκη να σκεφτούμε θετικά για την Ελλάδα. Αν το κάνουμε, σύμφωνα με τη θεωρία μου, θα σκεφτούν θετικά για την Ελλάδα και οι ξένοι. Αν έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, θα έχουν και οι ξένοι εμπιστοσύνη.



Στην ιστορία μας σκεφτήκαμε, εμείς οι Έλληνες, και επικοινωνήσαμε έννοιες που απέκτησαν παγκόσμια ακτινοβολία: Ήθος, ηθική, εντιμότητα, ειλικρίνεια, αξιοκρατία, αξιοπιστία, ομάδα, αγάπη, δημοκρατία, πολίτης, συλλογικότητα, φιλότιμο, τόλμη, θάρρος, περηφάνια και εκατοντάδες άλλες.
Μπορεί σήμερα να έχουμε ποδοπατήσει αυτές τις έννοιες, αλλά, αν κάποτε τις σκεφτήκαμε και μας οδήγησαν σε κοσμοϊστορικά επιτεύγματα μπορούμε να τις σκεφτούμε ξανά, να τις κάνουμε πάλι ειλικρινά δικές μας.



Έχουμε ένα μοναδικό φυσικό  περιβάλλον, θαυμαστό και πανίσχυρο πολιτιστικό παρελθόν.  Αυτός είναι ο πλούτος μας. Αυτός και οι άνθρωποί μας. Αυτόν τον πλούτο τον αφήνουμε σχεδόν ανεκμετάλλευτο ή τον κακοποιούμε σε μια κοντόφθαλμη θεώρηση του ατομικού συμφέροντος μας.  Πρέπει να δράσουμε δημιουργικά και κυρίως συλλογικά για να μας αποδώσει αυτός ο πλούτος σήμερα. Περιβάλλον, Πολιτισμός και Παιδεία, είναι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους πιστεύω ότι  μπορούμε να εδράσουμε την μελλοντική πορεία μας και την ευημερία μας.



Αν σκεφτούμε θετικά, θα δράσουμε θετικά.



Είναι τώρα, στη μέση μιας απίστευτης κρίσης, η σωστή στιγμή να σκεφτούμε το μέλλον; Σωστότερη παρά ποτέ, νομίζω εγώ!



Ασφαλώς πρέπει πρώτα να ξεπεράσουμε την κρίση με άμεσες και αποφασιστικές κινήσεις. Παράλληλα όμως πρέπει να διαμορφώσουμε το μέλλον μας με ειλικρίνεια και τόλμη. Να ξανατοποθετήσουμε τις αξίες μας, σωστά στη συνείδηση μας.



Να φύγουμε από  τις φράσεις «Δεν βαριέσαι» και «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα» και να πούμε «Με νοιάζει» και «Δουλεύοντας  όλοι μαζί θα πετύχουμε». 



Και ακόμη να πιστέψουμε ότι "Όλα γίνονται, από εμάς εξαρτάται". 



Θέλω να σκεφτούμε θετικά το μέλλον για να έχουμε μέλλον. Να συνειδητοποιήσουμε πως αυτή η κρίση μπορεί να μας βοηθήσει να φτιάξουμε γερά θεμέλια για το αύριο. Να γκρεμίσουμε το σαθρό για να χτίσουμε σωστά. Σε όλους τους τομείς. Μπορούμε να το κάνουμε. Χωρίς μαγικά και χωρίς δανεικά. Με δουλειά, στόχευση και σχεδιασμό και πάνω από όλα συνεργασία και συλλογική προσπάθεια.
  
Αυτό που μπορώ να σας πω με κατηγορηματικότητα  είναι ότι αν δεν είχα πίστη στο τι πραγματικά σημαίνει Ελλάδα και στο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι Έλληνες δεν θα ασχολιόμουν πια με την πολιτική. 



Πιστεύω ακλόνητα στις τεράστιες συλλογικές δυνατότητες των Ελλήνων και του απανταχού Ελληνισμού και γι αυτό εξοργίζομαι όταν διαπιστώνω με πόση επιπολαιότητα, με πόση αμεριμνησία αδικούμε μόνοι μας τον εαυτό μας. 



Πιστέψτε στην Ελλάδα.



Δώστε ψήφο εμπιστοσύνης στον εαυτό σας.



Η Δράση στηρίζει όσους θέλουν να τα καταφέρουν με τις δικές τους δυνάμεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: