Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Το Παζάρι των Ρομά στην Ιερά Οδό. Ένας τόπος δραστηριότητας με σεβασμό στην κοινότητα.

Η Αθήνα τις τελευταίες δεκαετίες έχει κατοχειρωθεί στη συνείδησή μας ως πολυ-πολιτισμική.  Πέραν των νέων μεταναστών από χώρες με δυσμενή πολιτική και οικονομική κατάσταση, και άλλες ομάδες Ελλήνων πολιτών συγκροτούν την άλλη αυτή διάσταση της κατά τα λοιπά νεο-ελληνικής πρωτεύουσας.

Τέτοιες ομάδες πληθυσμών δεν ζουν και δραστηριοποιούνται μόνο στην περιφέρεια της πόλης αλλά και στο κέντρο.  Γνωρίζουμε τους Έλληνες μουσουλμάνους του παλαιού γκαζοχωρίου.  Γνωρίζουμε επίσης και τους Έλληνες Ρομά, πολλοί από τους οποίους κατοικούν στα Πετράλωνα και τον Κεραμεικό.  Και οι δύο αυτές ομάδες συμπολιτών μας έχουν από ένα οργανωμένο παζάρι, στο οποίο κάθε Κυριακή, πωλούν μεταχειρισμένα – ως επί το πλείστον – αγαθά.  Τα δύο αυτά παζάρια εκτείνονται σε μεγάλους υπαίθρους ή ημιστεγασμένους χώρους κοντά στο σταθμό «Ελαιώνας» ένθεν και ένθεν της Ιεράς οδού.
Το παζάρι των Ρωμά, βρίσκεται στα βόρεια της Οδού εντός ενός ιδιωτικού χώρου που η κοινότητα νοικιάζει από ιδιώτη για την διεξαγωγή σε αυτόν του παζαριού κάθε Κυριακή.  Αλλά η ανάγκη και για δεύτερη μέρα κάθε εβδομάδα εφικτή και εξίσου εφικτή και η ανάγκη για φθηνότερο χώρο. 

Το παζάρι των μουσουλμάνων υπό καλύτερες συνθήκες λόγω του παραχωρημένου – από το Δήμο της Αθήνας – χώρο έχει και αυτό το δικό του ενδιαφέρον και τη δική του ιστορία.
Την περασμένη Κυριακή, αντιπροσωπεία της Δράσης με τον Φίλιππο Δραγούμη και τον γράφοντα, επισκέφθηκε το παζάρι των Ρομά και απέκτησε μια καθαρή εικόνα της εβδομαδιαίας διεξαγωγής του παζαριού.  Η κοινότητα οργανώνει με υποδειγματικό τρόπο τη διακίνηση των αγαθών, το στήσιμο των πάγκων και την έκθεση των προϊόντων και τέλος την αποκομιδή των, το καθάρισμα του χώρου και τη συγκέντρωση των σκουπιδιών.


Βοήθεια από το Δήμο ή την Αστυνομία δεν υπάρχει καμία, ούτε και χρειάζεται.  Η μεγάλη ανάγκη της κοινότητας έγκειται στο να βρεθεί ένας δημόσιος χώρος να μπορεί να διεξάγεται το παζάρι χωρίς το υψηλό ενοίκιο το οποίο δίνεται σήμερα και αφού βρεθεί αυτός ο χώρος να μπορεί να διεξάγεται το παζάρι δύο φορές την εβδομάδα αντί για μια.  Τέτοιοι χώροι υπάρχουν πολλοί στην περιοχή του Ελαιώνα και η χρησιμοποίησή τους για το σκοπό αυτό κάθε άλλο παρά επιβαρυντικοί είναι για το περιβάλλον.  Ας δούμε λοιπόν πως μπορεί να λυθεί και αυτό το θέμα για ένα θεσμό που δίνει ζωή στην πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: