Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ο Δήμαρχος Αθηναίων με τον ένα και οι λοιποί δήμαρχοι των λοιπών δήμων με τους 66

Παραθέτουμε για διευκόλυνση ένα απλό πολιτικό χάρτη της Αθήνας. Δεν χρειάζεται κανείς ειδικές γνώσεις για να καταλάβει τη δυσαναλογία της έλλειψης ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων του Βορειοδυτικού τμήματος της πόλης σε σύγκριση με αυτών της Νοτιοανατολικής. Η δυσαναλογία αυτή επιδεινώνεται με την έλλειψη μεγάλων περιφερειακών οδών που θα διευκόλυναν την κίνηση των τροχοφόρων και ακόμα περισσότερο με την θέση της Εθνικής Οδού ΠΑΘΕ η οποία εξακολουθεί σε ένα μεγάλο βαθμό να εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος του όγκου των μεταφορών μεταξύ βορείου και νοτίου Ελλάδος!

Με αυτά στο νου και χωρίς περισσότερη επιχειρηματολογία (είναι αλήθεια τόσο αυτονόητο) προκαλούμε τους υποψηφίους δημάρχους μας να μας πουν τι πρόκειται να κάνουν για να ξαναφέρουν μία ισορροπία και συνοχή στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της Αθήνας

Προσωπικά πιστεύω πως η μοναδική λύση είναι η διεκδίκηση μέρους του αεροδρομίου του Ελληνικού προκειμένου να εξαγοραστούν (να απαλλοτριωθούν) οικοδομικά τετράγωνα στη Βορειοδυτική Αθήνα (= Η Αθήνα της δυτικής πλαγιάς των Τουρκοβουνίων, των Σεπολίων, του Κολωνού και της Ακαδημίας Πλάτωνος).

Η Αθήνα, με αυτόν ή με άλλον δήμαρχο, οφείλει να διεκδικήσει τμήμα του πρώην αεροδρομίου! Δεν είναι δυνατόν να ακούμε καθημερινά τους δημάρχους Αλίμου, Αργυρούπολης, Ελληνικού και Γλυφάδας για το τι διεκδικούν από την έκταση (και έχουν σε πολλές περιπτώσεις και ατύπως καταλάβει τμήματα αυτής) τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι δήμοι δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν ούτε το υφιστάμενο, εντός των ορίων των δημοτικών τους αρχών, πράσινο! Πρόκειται για αισχρούς πολιτικάντηδες που ακόμα και τον Εθνικό κήπο των 90 στρεμμάτων να είχαν να συντηρήσουν, παρατημένος θα ήταν! Δεν τους λείπει δηλαδή το πάρκο των 6000 στρεμμάτων (66 φορές ο εθνικός κήπος!!!!!!!). Σοβαρότητα Κύριοι!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για να καταλάβω, για να αποκτήσει πράσινο ο Δήμος Αθηναίων, η λύση είναι να διεκδικήσει μέρος του Ελληνικού; Και τι θα κάνει; Ανταλλαγή κάποιου είδους; Το Ελληνικό είναι εκεί που είναι. Ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να απαλλοτριώσει (ή και χωρίς να απαλλοτριώσει) οικόπεδα και χώρους που δε διεκδικεί κανείς ή που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και έναν αιώνα και να φτιάξει εκεί πάρκα και πλατείες. Δε χρειάζεται να έχουν το μέγεθος του Εθνικού Κήπου, ίσα ίσα που είναι καλύτερα να γίνουν πολλές εστίες πρασίνου μέσα στην πόλη παρά μια μόνο μεγάλη που θα είναι μακριά από τους μισούς κατοίκους... Και νομίζω ότι σιγά σιγά κάτι γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Unknown είπε...

Το ελληνικό αποτελεί προς το παρόν το μοναδικό απόθεμα γης μέσα στα όρια του λεκανοπεδίου. Αυτό που λέμε λοιπόν είναι πως από αυτό το απόθεμα ουσιαστικό όφελος πρέπει να έχει και ο Δήμος Αθηναίων. Και αυτό που λείπει από το Δήμο Αθηναίων, ειδικά δε από τις βορειο-δυτικές συνοικίες του δεν είναι μόνο χώροι πρασίνου, είναι η δυνατότητα να ζεις και να κινείσαι μέσα σε μια πιό ήπια μορφή οργάνωσης της δόμησης. Αυτό δεν εξασφαλίζεται ούτε από μικρούς κήπους, που συμφωνώ μαζί σας μπορούν εύκολα να γίνουν, ούτε από μικρά αποσπάσματα πεζοδρόμων... Εξ ου και η πρόταση για ένα δίκτυο, ένα μέσο δηλαδή να ενωθεί το βόρειο απόκεντρο της πόλης με το κέντρο... Να μπορείς να το περπατήσεις, να κάνεις ποδήλατο, να βγεις βόλτα, κλπ. Στις πόλεις του εξωτερικού που υπήρχαν τοίχοι, ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο της Κρήτης, υπάρχουν αντίστοιχοι χώροι... Το θεαματικότερο είναι στην Κύπρο, στη Λευκωσία... Κάτι τέτοιο θέλουμε να επιτύχουμε με την πρότασή μας. Όσο για το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνουμε, υπάρχει πολύ συζήτηση που πρέπει να γίνει... Κατά τη γνώμη μου ένας τρόπος αυτοχρηματοδότησης και προοδευτικής ολοκλήρωσης θα ήταν ο πλέον ενδεδειγμένος